Свържи се с нас:
0886 401 409

  • Начало
  • Условия и начин за доставка. Връщане на стока

Условия и начин за доставка. Връщане на стока

Заявените за покупка СТОКИ се доставят на посочения от КЛИЕНТА адрес за доставка в България в срок до 48 часа в работни дни или според графика за разнос на куриерска фирма „Спиди”. Сроковете за доставка важат за регистрирани поръчки до 15:00 часа, за територията на България.

Цена за доставка за България:

Поръчки под 80лв - 6.00 лв.

Поръчки над 80лв. - безплатна доставка 

Доставка извън пределите на страната се извършва според графика за разнос на куриерската фирма, която обслужва съответната държава. Цената за куриерската пратка извън България е на стойност съответно:

 

Държава

Цена Доставка

Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Турция

15 Евро

Австрия, Белгия, Чешка Република, Германия, Дания, Испания, Франция, Хърватска, Унгария, Ирландия, Италия, Холандия, Полша, Словакия, Словения, Черна Гора, ШвецияРусия

15 Евро

Цял Свят

30 Евро

 

СТОКИТЕ се доставят подходящо опаковани съобразно вида им и транспорта за доставка. СТОКИТЕ се предават на КЛИЕНТА или на трето лице, което приема и потвърждава получаването им от името на КЛИЕНТА като подписва придружаващите СТОКИТЕ документи. В случай, че КЛИЕНТЪТ не бъде намерен в срока за доставката на посочения от него адрес или не бъде осигурен достъп и условия за предаване на СТОКИТЕ в този срок, ДОСТАВЧИКЪТ се освобождава от задължението си да достави заявените за закупуване СТОКИ. КЛИЕНТЪТ може да потвърди желанието си да получи СТОКИТЕ и след изтичане на срока за доставка, в който не е бил намерен на адреса, като поема всички разходи по повторната доставка. В този случай започва да тече съответно нов срок за доставка от момента на потвърждението по предходното изречение.

КЛИЕНТЪТ има право да върне стоката в 14 дневен срок във вида, в който я е получил. Стоката трябва да бъде върната на адреса, от който е изпратена заедно с попълнен формуляр за замяна. Този формуляр може да бъде изтеглен от тук . Ако КЛИЕНТЪТ желае да му бъде възстановена сума трябва да попълни заявление за възстановяване на сума.  Транспортните разходи по връщане, замяна и/или рекламация на стоки по желание на клиента се поемат само от него!

Изключение се прави САМО в случаите на фабричен дефект.

Сравнение на продукти