Свържи се с нас:
0886 401 409

 • Начало
 • За ортопедичните ни изделия

За ортопедичните ни изделия

Ние в Колев и Колев изработваме ортопедични и профилактични обувки за деца и възрастни по индивидуална поръчка, съобразно поставената диагноза и предписанията на медицинските специалисти. За изработката на ортопедичните обувки се вземат индивидуални размери в нашите приемни  в цялата страна.

Водещ принцип в работата ни е нашите обувките да са не само качествени и удобни, а също модерни и красиви.

ПРЕДИМСТВА НА ОРТОПЕДИЧНИТЕ ИЗДЕЛИЯ НА КОЛЕВ И КОЛЕВ:

 • Разполагаме с добре обучени специалисти. Те съчетават натрупаните с годините знания, умения и професионална квалификация с немския опит в производството на ортопедични обувки.
 • Използваме високотехнологично оборудване за направата на всеки чифт.
 • Разполагаме със съвременна система за 3D сканиране на ходилото и изработка на индивидуални ортопедични стелки.
 • Използваме материали с най-високо качество, отговарящи на всички европейски изисквания за качество и безопасност.
 • Предлагаме възможност за избор на цвят, хастар и ходило на обувките, различни от стандартните за модела.
 • Изградили сме наши приемни в много български градове, за да сме близо до Вас.
 • Провеждаме на информационни кампании, насочени към всички възрасти и потребители. Участваме във форуми посветени на корекцията на ортопедичните деформации на ходилото.
 • Предоставяме 1 месец гаранция на произведените от нас ортопедични обувки.

ОРТОПЕДИЧНИ ОБУВКИ И СТЕЛКИ ПРИ РАЗЛИЧНА ДЪЛЖИНА НА КРАКАТА (АНИСОСКЕЛИЯ)

Голям процент от хората имат разлика в дължината на долните крайниците в рамките до 2 см. Фактически само една четвърт от пациентите са с еднаква дължина на краката. Разликата в дължините на крайниците може да се дължи на:

 •  Анатомичното скъсяване на крайника при по-къси кости в резултат на нарушен растеж (поради травма, вродено заболяване или друго придобито заболяване).
 •  Поради изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза), таза, или мускулен дисбаланс. Тези изменения променят позицията на краката и довеждат до разлика във функционалната дължина на долните крайници.

Към малките разлики в дължините на крайниците хората се адаптират добре, но по-големите разлики в дължината на краката водят до куцане, което най-често ги тревожи. С времето голямата разлика в дължините на крайниците довежда и до поява на изменения в глезена и ходилото, таза и гръбначния стълб, както и болки в гърба.

Когато разликата в дължината на краката е на д 1.5 см може да се извърши корекция със спомагателни средства за изравняване на дължината чрез увеличаване  височината на ходилото, чрез ортопедични стелки или индивидуално създадени ортопедични обувки.

ОРТОПЕДИЧНИ СТЕЛКИ ПРИ ПЛОСКОСТЪПИЕ

Плоскостъпието е често срещано функционално отклонение от нормалната форма на стъпалото на човека. То представлява спадане на напречния и надлъжния свод на ходилото. Причините за неговото възникване могат да бъдат както генетична  предразположеност, така и слабост на съединителната тъкан, поддържаща сводовете, претоварване на костно-опорната система, неподходящи обувки, носени в детска възраст активен спорт.

При настъпилото плоскостъпие умората настъпва по-лесно, все по осезаемо става и чувство на тежест и болки в ходилата, а често се появява и оток. Спадането на сводовете на ходилата води до разместване на позицията на костите на ходилото една спрямо друга, походката се променя. Получава се претоварване на коленните и тазобедрените стави и гръбначния стълб. Ходенето става тромаво и предизвиква болки в стъпалата, подбедриците и гърба.

Ние в Колев и Колев можем да изработим за Вас индивидуални стелки, съобразени с анатомичните особености на Вашия крак. Стелките изработени след снемане на Вашите индивидуални параметри, ще подпомагат нормалното разпределяне натоварване върху стъпалото.

ОРТОПЕДИЧНИ ОБУВКИ И СТЕЛКИ ЗА ДЕЦА

Много често след раждането на детето се наблюдават различни видове деформации на стъпалото на новороденото дете. Вродените деформации най-често са свързани с необичайна форма на ходилото. Кривите ходила при новородените са втората по честота функционална аномалия на долните крайници при дечицата. 

Основните вродени деформитети на стъпалото при децата са:

 • Конско-варусно (криво) стъпало (talipes equinovarus)
 • Валгусно изкривяване на костта на петата (talipes calcaneovalgus)
 • Варусно изкривяване на костта на петата (talipes calcaneovarus)
 • Варус на метатарзалните кости (metatarsus varus)
 • Вдлъбнато стъпало (pes cavus)
 • Вродено плоско стъпало (pes planus)
 • Вродена варусна деформация на големия пръст на стъпалото (hallux varus)

Изработените от нас ортопедични обувки и стелки, след предписание на наблюдаващия лекар, са неизменен помощник в преодоляването и отстраняването на деформитетите на крачетата при децата. Наблюдаваните резултати, при децата, които се нуждаят от ортопедична корекция и които употребяват нашите индивидуално изработени за тях обувки и стелки са впечатляващи. Започнала на време корекция на неправилното положение на стъпалото с помощта на нашите обувки и стелки в голяма част от случаите води до напълно постигане на желаната корекция, а при по-тежките случаи – до значително подобряване на състоянието на детското краче.

ОРТОПЕДИЧНИ ИЗДЕЛИЯ – СУПИНАТОРНИ ПЛАСТИНИ И СТЕЛКИ ПРИ ДЕЦА С ПЛОСКОСТЪПИЕ

Често при децата се среща отклонение във формата на ходилото и съпътстващи ги деформации, между които най-често е плоскостъпието.

Плоскостъпието при децата се разделя на:

 • гъвкаво плоско стъпало – ходилото е плоско при стъпване, но в отпуснато състояние ясно се вижда образуван свод
 • гъвкаво плоско стъпало с компинация с късо Ахилесово сухожилие и
 • ригидно плоско стъпало – среща се в много по-малко от случаите и се дължи на срастване на костите. Тогава ходилото е плоско и при стъпване и в отпуснато състояние, арка не се образува.

Плоскостъпието може да се срещне при раждане (вродено) в единия или и в двата крака. Когато се засяга само едно стъпало, проблемът се нарича едностранно pes planus или flatfoot. Когато и двата крака са замесени, състоянието е двустранен.

Плоскостъпието може да е вродено или придобито. Вроденото плоскостъпие представлява около 5% от всички случай и се дължи на някой вродени деформации на ходилото. Останалите 95% се придобиват впоследствие в детската възраст. Десет процента от тях се дължат на различни заболявания като рахит, парализа и травми. При всички останали случай се касае за т.н. статично плоско ходило. При него натоварването, което въздейства върху ходилата надвишава възможността на мускулно-скелетния апарат да поддържа сводовете. Причина за това могат да бъдат наднорменото тегло, честото натоварване на ходилото при продължителна игра и стоеж, както и неподходящи обувки.

Ние в Колев и Колев имаме много богат опит с изработването на стелки, коригиращи деформациите на ходилото при детското плоскостъпие. При употребата на индивидуалните стелки, направени от нас за нашите малки клиенти физиологичната позиция на крачетата бързо и трайно се подобрява.

 

ОРТОПЕДИЧНИ ИЗДЕЛИЯ ПРИ ИЗКРИВЯВАНЕ НА ДОЛНИТЕ КРАЙНИЦИ

 Завъртането навътре на ходилата при ходене е отклонение в нормалното развитие на долния крайник. Обикновено се установява при прохождането на малкото дете. Походката е тромава, а завъртането навътре на ходилата може да причини спъване поради закачане на другата пета.
Най-честите причини за завъртане навътре на ходилата са три: извита навътре предна част на ходилата (т.н. метатарзус аддуктус), завъртяна навътре подбедрица (прасец) или извита навън бедрена кост. Деформацията най-често се дължи на притискане по време на вътреутробното развитие. Може да бъде наследствена, а понякога се съчетава и с друг ортопедичен проблем.
Тези  състояния могат успешно да се коригират с прилагането на шини или ортопедични обувки.
Ако детето има изкривено краче, ортопедичните стелки и обувки могат да осигурят опората и стабилността, от които се нуждае.

В ОТДЕЛ "ОРТОПЕДИЧНИ ИЗДЕЛИЯ" НА КОЛЕВ И КОЛЕВ МОЖЕМ ДА ИЗРАБОТИМ ЗА ВАС ИНДИВИДУАЛНИ ОРТОПЕДИЧНИ ОБУВКИ И СТЕЛКИ, АКО СТРАДАТЕ ОТ:

 • плоскостите
 • халтави стави
 • широки или тесни стъпала
 • скъсяване на сухожилията на краката
 • диабет и диабетно стъпало
 • детска церебрална парализа
 • други функционални затруднения при децата

Повече информация за тези услуги можете да получите на www.orthokk.com

Сравнение на продукти